De run op vintage rotan wiegjes

Rotan meubels zijn weer terug van weggeweest. Loop een willekeurige woonwinkel binnen en je komt ze ongetwijfeld tegen. Stoelen, tafeltjes en bed frames van rotan, geïnspireerd op de modellen uit de jaren '50 en '60.

Ook op babykamer gebied zijn rotan meubels (en dan vooral wiegjes) erg hip. Deze zijn vaak alleen nog in vintage staat te verkrijgen bijvoorbeeld via Marktplaats. En dan is het vaak tegen elkaar op bieden. Wie geluk heeft komt een rotan wiegje tegen bij de kringloopwinkel voor een leuk prijsje.

Deze hippe wiegjes zijn vaak van Nederlandse makelij. Sinds 1919 werden meubels gemaakt in een fabriek in het Friese plaatsje Noordwolde. Deze firma heette Rohé. In de periode na de tweede wereld oorlog werden daar ook de nu zo gewilde rotan wiegjes gemaakt. Soms vind je op meubels nog een sticker met de naam van deze firma erop. Zoals ik deed toen ik het wiegje op de foto op de kop tikte. Dat wiegje heeft een onderstel van rotan. Later werd dit onderstel van metaal. Meestal zwart metaal met witte nopjes aan de onderkant. 

Ik ben zelf grote fan van deze wiegjes, mijn jongste zoon lag ook in een rotan wiegje. Het kan voor sommigen wel een nadeel zijn dat de wiegjes wat laag bij de grond zijn, waardoor je wel steeds moet bukken om je kleintje in en uit het wiegje te tillen. Ik vond het geen probleem, ik ben zelf niet heel lang en was vlak na de bevalling alweer lekker fit. 

Ook is het verstandig om bij de aankoop van zo'n wiegje er op te letten of alle spijltjes nog in tact zijn. Omdat rotan en rieten wiegjes uitstekende of scherpe randjes kunnen hebben is het verstandig om deze exemplaren te laten bekleden. De wieg op de foto is bekleed met een dubbele laag wafelstof. Deze stof is gemaakt van katoen en zorgt voor een volumineuze look. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0